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DCRP/21/04/PC: Engineering Recommendation (EREC) G12 Issue 4 Amendment 2 

 Requirements for the Application of Protective Multiple Earthing to Low Voltage Networks 

Stakeholders are invited to respond to this consultation, expressing their views or providing any further evidence on any of the matters contained within 

the consultation document. Stakeholders are invited to supply the rationale for their responses to the set questions. 

Please send your responses and comments by 17:00 on 7 May 2021 to dcode@energynetworks.org and please title your email: 

‘Consultation Response DCRP/21/04/PC EREC G12 Issue 4 Amendment 2’.  

Please note that any responses received after the deadline may not receive due consideration by the Working Group. 

Any queries on the content of the consultation pro-forma should be addressed to DCode Administrator on 020 7706 5100, or to 
dcode@energynetworks.org 

 

Respondent Tom Chevalier 

Company Name Power Data Associates Ltd 

No. of DCode Stakeholders 
Represented 

n/a 

Stakeholders represented n/a 

Role of Respondent Interested Party 

We intend to publish the 
consultation responses on the 
DCode website. Do you agree to 
this response being published on 
the DCode website? [Y/N] 

Y 
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 Question Response 

Q1 
Do you agree that the proposed amendments to EREC 
G12 Issue 4 achieve the Distribution Code Objectives? 
 

No 

Q2 
Do you agree with the proposed text contained in EREC 
G12 Issue 4, or do you have any alternatives to propose? 

Comments provided below.   

In summary, G12 should set up the circumstances when a PME earth terminal cannot be 
provided.  It should not seek to mandate how a consumer’s installation is design, installed or 
maintained, as this is the responsibility of the electricity consumer.  

 

Please provide comments relating to the specific technical content of the EREC1  

Page / line 
No 

Clause/ 
Subclause 

Paragraph 
Figure/ 
Table 

Type  
of comment 

(General/ 

Technical/Editorial) 

COMMENTS Proposed change OBSERVATIONS OF THE SECRETARIAT 
on each comment submitted 

18 5.2.1  T Metallic gas services - In discussion with Gas 

Network Operators they have been reluctant 

to install and/or replace these when they are 

absent.  This discrepancy requires resolution 

between the gas and electricity network 

operators 

  

18 5.4  T The PME labels are frequently missing and 

not replaced during visits by DNO staff. 

  

 
1 Add more rows if required. 
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Page / line 
No 

Clause/ 
Subclause 

Paragraph 
Figure/ 
Table 

Type  
of comment 

(General/ 

Technical/Editorial) 

COMMENTS Proposed change OBSERVATIONS OF THE SECRETARIAT 
on each comment submitted 

19 6.1 or 6.2  G The ESQCR defines in Reg 24 (4) that a PME 

should be provided in the circumstances 

stated.  This should be referred to in this 

section as it creates the framework for not 

providing a PME connection due where it is 

‘inappropriate for reasons of safety’. 

The removal of an existing PME connection 

can only be enforced through Reg 26. 

  

19 6.1 or 6.2  G The scope of G12 needs to be clear that it 

only covers the provision of a PME 

connection made available to customer for 

connection to the customers installation.  

The customer is and should always be 

responsible for the design, operation and 

maintenance of their installation.  In many 

ways G12 section 6 goes into too much detail 

in describing the customers installation 

which are actually decisions for the customer 

in their design.  Examples include 6.2.11 

which is effectively guidance around outside 

metallic taps where the pipework may be 

bonded the PME connection.  But makes no 

mention of external metallic light fittings, 

metallic electric gates, etc.  These are and 

should be left to the designer of the electrical 

installation to determine. 

Much of the text in Section 6 should be 

removed or transferred to a separate non-

mandatory ‘best practice’ document. 

  

https://www.legislation.gov.uk/primary+secondary?title=Electricity%20Safety%2C%20Quality%20and%20Continuity%20Regulations
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No 
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Figure/ 
Table 
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COMMENTS Proposed change OBSERVATIONS OF THE SECRETARIAT 
on each comment submitted 

27 6.2.13  G Does the following document still exist?  The 

DTI disappeared many years ago.  DTI 

Publication “Photovoltaics in Buildings – 

Guide to the installation of PV Systems” 

As comment above this Note should be 

removed and allow the customer installation 

designer to design the system to current 

requirements 

  

27 6.2.14 * 

6.2.15 

 T The ESQCR applies to all distribution 

‘networks’ up to the connection to the 

consumers installation’.  Therefore, the 

connection of a ‘network’ to a feeder pillar or 

a single street light is a ‘network’ up to the 

cut-out.  After the distributors cut-out the 

installation forms part of the customers 

installation which is subject to BS7671. 

As a result, G12 should not seek to determine 

how a customer’s installation should be 

designed, installed and maintained as this is 

within the scope of BS7671 and not the 

Distribution Networks.   
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31 6.2.16  T The ESQCR applies to all distribution 

‘networks’ up to the connection to the 

consumers installation’.  After the 

distributors cut-out the installation forms 

part of the customers installation which is 

subject to BS7671.  This is acknowledged in 

the second para of 6.2.16. 

The third para then uses ill-defined 

terminology to seek to distinguish between 

risk which may or may not be sufficient to 

classify as a special situation.  G12 should not 

seek to determine how a customer’s 

installation should be designed, installed and 

maintained as this is within the scope of 

BS7671.  It is the role of the customer 

installation designer to determine a safe 

design taking account of the risk as part of 

their obligations under the Health and Safety 

at Work Regs to minimise the risk to the 

public from their installation. 

  

31 6.2.16  T The clause refers to ‘street electrical fixture’ 

which is defined as a “on or associated with a 

highway”.  As a private street, public or 

private car park, motorway service area, etc. 

are not normally a highway this leads to a 

different set of obligations in G12 as to 

whether the installation is on a highway or a 

otherwise part of the customer premises.  

What is the rational for G12 making this 

distinction, is that not something that a 

customer installation designer should be 

considering?  

  



Distribution Code Consultation Response Proforma  
 

[09 April 2021]         DCRP/21/04/PC 

 

Page / line 
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COMMENTS Proposed change OBSERVATIONS OF THE SECRETARIAT 
on each comment submitted 

32 6.2.16.2  G The cross reference to BS7671 section 722 

has the potential to lead to future 

inconsistencies.  It would be better to 

remove most of the text and future proof the 

text by referring “…to designed and installed 

in accordance with relevant sections of 

BS7671.” 

  

32 6.2.16.2  G “At the time of writing no definitive 

standards were in existence…”  it is therefore 

difficult to govern inclusion of a requirement 

in such vague terms.  It would be better to 

remove most of the text and refer to 

designed and installed in accordance with 

relevant sections of BS7671 

  

 


