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DCRP/21/04/PC: Engineering Recommendation (EREC) G12 Issue 4 Amendment 2 

 Requirements for the Application of Protective Multiple Earthing to Low Voltage Networks 

Stakeholders are invited to respond to this consultation, expressing their views or providing any further evidence on any of the matters contained within 

the consultation document. Stakeholders are invited to supply the rationale for their responses to the set questions. 

Please send your responses and comments by 17:00 on 7 May 2021 to dcode@energynetworks.org and please title your email: 

‘Consultation Response DCRP/21/04/PC EREC G12 Issue 4 Amendment 2’.  

Please note that any responses received after the deadline may not receive due consideration by the Working Group. 

Any queries on the content of the consultation pro-forma should be addressed to DCode Administrator on 020 7706 5100, or to 
dcode@energynetworks.org 

 

Respondent Jonathan Elliott 

Company Name Certsure LLP 

No. of DCode Stakeholders 
Represented 

 

Stakeholders represented Circa 36,000 registered electrical contracting businesses on NICEIC and Elecsa branded registration schemes 

Role of Respondent Registration body. Training provider 

We intend to publish the 
consultation responses on the 
DCode website. Do you agree to 
this response being published on 
the DCode website? [Y/N] 

Yes 
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 Question Response 

Q1 
Do you agree that the proposed amendments to EREC 
G12 Issue 4 achieve the Distribution Code Objectives? 
 

Partially. We have concerns over a number of areas including the blanket assumption that all 
instances of PNB should be treated as PME. We are also concerned about the measures 
proposed in respect of the installation of electric vehicle charging points. 

Q2 
Do you agree with the proposed text contained in EREC 
G12 Issue 4, or do you have any alternatives to propose? 

Partially. We have submitted a number of comments relating to the draft. 

 

Please provide comments relating to the specific technical content of the EREC1  

 
1 Add more rows if required. 
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6 Foreword  General Given that no product standard exists for 

‘open PEN’ devices currently and also given 

the limitations of the effectiveness of such 

devices it seems premature to recognize 

their use to mitigate for open-PEN faults on 

the network. 

The IET have agreed to organize a second HSL 

report into the actual degree of risk posed to 

those interacting with EVs under open-PEN 

fault conditions.  The conclusions of this 

research will be taken into account by 

JPEL/64 when updating the requirements for 

electric vehicle charging installations given in 

section 722. We would recommend that 

G12/4 should not include recommendations 

pertaining to the use of open-PEN devices 

until after the findings of this new research 

are published.  

To remove reference to ‘neutral disconnection 

devices’ until the publication of the second HSL 

report and the production of a product standard for 

such devices. 

 

16 4.9 Table 

4.9a 

Technical It was agreed at ENA/IET liaison meeting to 

delete the examples from the bottom left-

hand cell 

To amend text in bottom left-hand cell to read: 

‘At consumers’ premises the main equipotential 

bonding connections between the earthing terminal 

and all extraneous-conductive-parts.’ 
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17 4.11  Technical A protective neutral bonding (PNB) 

arrangement may, in respect of the 

installation connected to it, be either TN-C-S 

or TN-S depending on the location of Earth to 

the neutral conductor. Moreover the risk 

associated with diverted neutral current 

under open-PEN conditions also varies 

dependent on the position of this 

connection. 

As such, it is not technically justifiable to 

state that where PNB is employed ‘Earth 

terminals provided using PNB shall be 

treated in all respects as PME earth 

terminals.’  

To remove this statement and to replace with 

guidance which more accurately reflects the 

situation dependent on the location of where the 

Earth is connected to the neutral conductor.  

 

18 5.2.1 1st bullet 

point 

Technical This currently states ‘their earthing 

installation is not designed to BS 7671’. In the 

context of this section of G12/4, it should 

really state that ‘the main protective bonding 

of the installation does not meet the 

requirements for BS 7671 for where PME 

conditions apply’. 

To amend first bullet point to read: 

- the main protective bonding of the installation 

does not meet the requirements for BS 7671 for 

where PME conditions apply. 

 

18 5.2.1 Last para Technical This states that ‘Where a metallic gas service 

is provided to a consumer’s premises with a 

PME earth terminal, an insulated insert 

should be fitted in the gas service.’ 

This seems to ignore that for some time now 

most gas supply is via non-metallic pipe. It is 

also contrary to current British Gas policy, 

which requires the removal of insulating 

inserts as these are ‘non-standard 

equipment’ 

To update guidance to reflect current gas supply 

practice. 
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18 5.4  Editorial It would be more correct if this stated 

‘Where a PME Earth terminal  has been 

provided to a consumer’ rather than the 

current statement ‘Where PME facilities are 

available to a consumer’. 

Whilst recognizing that the PME Earthing 

facility may not be employed for all or part of 

the installation, an electrical contractor 

carrying out work or reporting on an 

electrical installation wants to know what 

earthing arrangement has been provided by 

the distributor and not what might be 

available. 

To amend to read: 

‘Where a PME has been provided to a consumer, a 

label shall be affixed at the service position drawing 

attention to the fact that the service is connected to 

a network having protective multiple earthing.’ 

 

 

18 5.4  General We are aware of a number of  ‘PME labels’ 

being used by various DNOs. Some are better 

than others at informing those carrying out 

work or reporting on an electrical installation 

who need to know what earthing 

arrangement has been provided by the 

distributor. 

In order to ensure consistency as much as 

possible geographically, we would 

recommend that a ‘model label’ was included 

in section 5.4 with a standard wording for 

use by all DNOs. 

To provide an example label to be used to identify 

where a PME earthing facility has been provided at 

an installation stating the following or similar: 

WARNING 

This installation is connected to a network with 

protective multiple earthing. 
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22 6.2.2.2  General The statement ‘There shall be no exposed- 

conductive-parts before and/or enclosing the 

RCD.’ Does not align with regulation 

531.3.5.3.2.201 of BS 7671, which does not 

prohibit enclosure of an RCD in a metallic 

enclosure. There is no special requirement in 

Section 704 other than requiring all 

assemblies for the distribution of electricity 

on construction and demolition sites to be in 

compliance with the requirements of BS EN 

61439-4 (regulation 704.511.1) 

To reconsider wording of this section: 

‘The supply must be protected in accordance with 

BS 7671; this will usually include a residual current 

device (RCD) on the consumer’s side of the cut-out.  

Particular attention should be paid to regulation 

704.511.1 in respect of assemblies for the 

distribution of electricity on construction and 

demolition sites.’  

 

22 6.2.3.1  Editorial This section could include a cross-reference 

to 711 of BS 7671 

To include after current text: 

‘See also Section 711 of BS 7671.’ 

 

22 6.2.3.2  Editorial The cross-reference in this section to BS 7909 
is not correct. The scope of BS 7909 only 

covers mobile and transportable units 
with electrical installations that are used 
in the entertainment and similar or 
related industries. This should be 
clarified in this section. 

To amend to read: 

‘Further guidance on the connection of mobile or 

transportable units that are used in the 

entertainment and similar or related industries to 

existing installations can be found in BS 7909.’ 
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22 6.2.3.2  Editorial The summary of the requirements of 
regulation 717.411.4 in section 717 will be 
incorrect when AMD2 of BS 7671 is published 
in 2022. 

To align text with that agreed for AMD2 of BS 7671: 

• ‘where the installation is continuously under 

the supervision of a skilled person (electrically) 

or instructed person (electrically), competent 

in such work and the suitability and 

• The effectiveness of the means of earthing has 

been confirmed before the connection is made, 

or 

• the unit is located within, or outdoors on an 

upper storey or roof of, a building or structure 

containing the electrical installation which 

supplies the unit.’ 

 

 

24 6.2.5  Editorial The guidance in the second paragraph 
referring to Section 702 of BS 7671 is 
incorrect in that the note in BS 7671 actually 
recommends that where PME (TN-C-S) 
earthing is adopted, an earth mat or 
electrode should be installed. This doesn’t 
necessarily need to be installed exclusively in 
zone 2 though.  
The matter is addressed better later in the 
same section. 

To delete: 

BS 7671 recommends that where PME (TN-C-S) 

earthing is adopted, an earth mat or electrode 

should be installed for Zone 2. 

 

26 6.2.8 Note General The note currently refers to section 110.1 of 
BS 7671. 
 
It might be better for it to refer to 110.1.3 
and 110.2 

To amend note to read: 

The requirements for supplies to the working areas 

are covered by specific statutory legislation (see  

BS 7671, regulations 110.1.3 and 110.2). 

 

27 6.2.14 5th para Editorial To change 6mm2 to 6mm² To change 6mm2 to 6mm²  
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31 6.2.16 1st para Technical As written the scope of this section seems to 
not apply to EV charging points on, for 
example, private driveways and other 
locations they wouldn’t constitute a street 
electrical fixture and are not connected to a 
street electrical fixture. 
We believe it is correct to distinguish 
between such domestic EV charging points 
and those located elsewhere, but feel it 
would be better to be more explicit in 
making this distinction. 

To clarify that this section does not apply to EV 

charging points in locations such as private 

driveways. 

 

32 6.2.16 1st para 

on page 

General It has been agreed to remove indent (i) of 
regulation 722.4.1 which permits use of PME 
where the EVCP is connected to an 
installation deemed sufficiently balanced. 

To delete: 

‘Where the EVCP is of Class I construction as defined 

in BS 7671, a PME earth terminal may be provided if 

the requirements of BS 7671 are satisfied and the 

connection point presents a 3-phase balanced load.’ 

 

32 6.2.16 2nd para 

on page 

Technical Subject to the results obtained by the second 
round of HSL research, the jury is out as to 
whether ‘The risk of a neutral fault on EVCP 
installations is sufficient to classify them as 
special situations where the consumer must 
utilise an additional or alternative form of 
protection to PME.’ 
Moreover, to be technically correct, the 
neutral fault is not on the EVCP installation, it 
is imposed on it by a fault on the supply 
network – outside of the electrical 
installation 

To delete the following text until the results of the 

2nd round of HSL research have been published: 

‘The risk of a neutral fault on EVCP installations is 

sufficient to classify them as special situations 

where the consumer must utilise an additional or 

alternative form of protection to PME.’ 
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32 6.2.16.1 1st para Technical Although not an authority on electric vehicle 
construction, We are not aware of any such 
vehicles being declared as of Class II 
construction. 
Moreover, apart form those on private 
domestic properties, the nature of the EV 
that might want to plug in to charge is an 
unknown. 

This is an unrealistic statement and 

should not be included. 

To delete ‘and the associated vehicle’ to read: 

‘A mains-derived earthing terminal is not required 

for Class II installations. EVCPs should preferably be 

of Class II construction or equivalent as defined in 

BS 7671.’ 

 

32 6.2.16.1 2nd para Technical Conversion to a TT system earthing 
arrangement as an alternative to using the 
PME earth  can introduce risks both during 
installation of the electrodes and thereafter 
if the separation of earthing arrangements is 
not done correctly. 
It is our view therefore that conversion to TT 
may introduce more risk than using the PME 
earthing facility 

To strengthen the wording to: 

‘A correctly installed TT system earthing 

arrangement meeting all relevant requirements of 

BS 7671 may be a suitable alternative earthing 

arrangement.’ 

 

32 6.2.16.1 2nd para Technical The statement is made, in respect of on-
street locations that ‘where individuals are 
likely to be wearing footwear and standing 
on high resistance surfaces such as tarmac , 
separation between the TT earth and 
underground metallic services is not 
considered necessary.  He statement is made 
‘where individuals are likely to be wearing 
footwear and standing on high resistance 
surfaces such as tarmac , separation between 
the TT earth and underground metallic 
services is not considered necessary.’ 
This is also true of most other locations 
where an EVCP might be located. 

To amend to read: 

Due to the higher tolerable voltages at locations 

where individuals are likely to be wearing footwear 

and standing on high resistance surfaces such as 

tarmac , separation between the TT earth and 

underground metallic services is not considered 

necessary.   
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32    Subject to the results obtained by the second 
round of HSL research, the jury is out as to 
whether any additional form of protection is 
required. 

To delete the following text until the results of the 

2nd round of HSL research have been published: 

Where it is not reasonably practicable to install a TT 

system earthing arrangement at on-street locations, 

an additional form of protection should be installed. 

 

32 6.2.16.2 2nd para Technical This states that: 
‘For an EVCP installation the contact by a 
member of the public to the charging point, 
to connect and disconnect the vehicle and to 
the vehicle (which will become an extension 
of the charging point installation) will be 
frequent and less fleeting in nature than for a 
typical street electrical fixture installation’. 
How long does it actually take to (un)plug an 
EV? Is the plug and associated flexible cable 
energised when the plug is inserted/removed 
and even if yes, should it be? 
How effective is the contact to the EV during 
insertion/removal? Do you hold the plug 
and/or the car body? Is the car body 
conductive? 
The criteria used in BS 7671 have assumed 
‘water-wet’ conditions. 
Indent (ii) of regulation 722.411.4.1 permits 
the use of a supplementary electrode. 

To reconsider the content of this paragraph taking 

into account all the factors which come into play in 

respect of the nature and duration of contact when 

interacting with an EV. 

 

32 6.2.16.2 3rd para Technical Open-PEN devices do not provide protection 
against shock. They will disconnect the 
supply within 5 seconds however within that 
period a shock risk exists. It is a very different 
concept to that of additional protection by an 
RCD wherein, the time of exposure to an 
electric shock is controlled to a very short 
duration (within 0.04 seconds).  

To amend to read: 

Currently BS 7671 section 722 permits the 

protection against Open PEN fault conditions to be 

provided by the use of a protective device which 

responds to an open neutral condition.   
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32 6.2.16.2 4th para Technical This paragraph is problematic. All that needs 
to be said is that the installation meets the 
relevant requirements of BS 7671, which is 
already covered elesewhere. 

To delete: 

Where an open neutral detection and earth 

disconnection device is used as the additional form 

of fault protection the designer, installer and owner 

of the consumer’s installation must ensure that the 

device is designed, installed, maintained and 

operated  to protect members of the public from 

the risks associated with the rise of voltage on the 

installation earth terminal in the event of an open 

neutral condition. 

 

32-33 6.2.16.2 Last para Technical We are not aware of any manufacturer of 
open-PEN devices who have had 
independent test centres carry out type 
testing and certification of their products. So 
does the statement relating to this in effect 
mean any products which have not been 
subjected to such investigation cannot be 
used? 

?  

       

       

 


